Ondernemers blog
Image default
Gezondheid

Eerste hulp bij trillende oogleden

Je herkent dit vast wel: je bent je aan het concentreren op een mooie film of een goed boek en merkt dat je ooglid ongecontroleerde bewegingen begint te maken. Je ooglid knijpt zichzelf samen en ontspant zonder dat jij daar invloed op kunt uitoefenen. Je hebt last van een trillend ooglid. Dit is in de meeste gevallen iets onschuldigs, maar het kan heel vervelend worden wanneer je er extra op gefocust bent.

Hoe ontstaat een trillend ooglid?

Als je last hebt van een trillend ooglid, betekent dat dat de spiertjes in je oogleden zich willekeurig samenspannen en ontspannen. Hierdoor ontstaan ongecontroleerde bewegingen in het ooglid. Vaak zijn deze trillingen na een paar seconden weer voorbij, maar je kunt ook uren- of zelfs dagenlang last hebben van trillende oogleden. In het overgrote deel van de gevallen is een trillend ooglid onschuldig en kom je een heel eind met de tips die hieronder beschreven worden. Mocht je er echter steeds vaker last van hebben en bijvoorbeeld samengaan met hartkloppingen, dan is het raadzaam om een arts in te schakelen.

Wat kun je doen aan een trillend ooglid?

Veel mensen hebben last van trillende oogleden wanneer zij erg vermoeid zijn. Het kan dan ook zeker geen kwaad om eens wat eerder je bed op te zoeken, minder lang achter de computer te blijven zitten en wat extra slaap te pakken. Een trillend ooglid is geen aandoening of ziekte, waardoor het lastig is om dit te laten stoppen. Als je op je werk of thuis veel bezig bent met beeldschermen (tv kijken, werken op de computer etc.) kan dat ook een oorzaak zijn van de trillende oogleden. Zorg er dan voor dat je om de zoveel tijd een korte pauze inlast zodat je ogen even weg zijn van het beeldscherm en zich niet zo specifiek hoeven te focussen.

Ten slotte geldt: hoe meer je bezig bent met je trillende oogleden, hoe irritanter je het zal gaan vinden. Probeer je aandacht dus ergens anders op te vestigen. Ga een flink eind wandelen, begin met het koken van het avondeten of doe een spelletje met je familie. Zolang het niet stil is en je je gedachten op iets anders kunt vestigen, zal je minder last hebben van je trillende ooglid.

Stress en een trillend ooglid

Als je veel stress ervaart, kan het zo zijn dat je last hebt van trillende oogleden. Dat is erg vervelend en doordat je eenmaal gemerkt hebt dat je ooglid spastische beweginkjes maakt, wordt het alsmaar vervelender. Naast trillende oogleden kan je ook last hebben van andere symptomen, zoals een onrustig gevoel, hartkloppingen of overmatig zweten. Het belangrijkste is dat je achterhaalt waar de stress vandaan komt. Ervaar je veel druk op je werk? Of ben je bang dat je tegen financiële problemen aan gaat lopen? Als je denkt dat je het niet meer alleen kunt oplossen, is het altijd goed om hierbij hulp te vragen. Stress en stressklachten staan vaak met elkaar in wisselwerking: doordat je steeds meer bezig bent met je klachten, verergert de stress en doordat je veel stress hebt, verergeren de lichamelijke klachten.

http://stressplein.eu/